Rumeni, rdeči, oranžni, vijolčni, rjavi,. ..

 by dfarcnik in Setev, Sorte Leave a Comment

Jalapeno

Ja pišem o jalapenih. Kokr sm zadnič reku, so must have v vsaki gredi chilliheada. In seveda obstaja malo morje sort v različnih barvah in z različno stopnjo pekočine – tudi nepekoči.

Klasika

V ta koš jaz mečem vse, ki so v štartu zeleni, pol pa rdeči. Glede na lepo izbiro sort, je pa sam od tebe odvisno ka boš sjal.

Za vlagat so men osebno boljši manjši, isto za sproti jest al pa za popestritev kake enolončnice. Pač vzameš obični jalapeno. Sicer piše, da zrastejo 5-10cm, ma pri meni so bli v vseh letih bol kot ne kr bliz 5.

Za filanje pozabi na navadne, vzameš  sorte, ki so vlke. Ko boš gledal strani ponudnikov semen, boš našu en kup dodatkov pri imenu. Chichimeca, La bomba, Craig’s grande, Mammoth, Goliath,…Mal preber opise pri ponudnikih semen in vzameš kar misliš, da ti bo všeč.

Če jih boš slab futru pa slab delu z njimi, je čist vseen kiro sorto sadiš, kr bojo lih tak ostal mali pižmeki.

Mavrica

A ni lepš videt kozarca vloženih v različnih barvah, kokr pa sam zelene/rdeče. Itak, da je. Jih pa marsikdo zgreši, kr nimajo vsi imena jalapeno. Ok obstaja Jalapeno brown, purple, orange, yellow… Obstajajo pa tud Numexi. Numex orange spice, yelllow spice, pumpkin spice, pinata,…

Pekoči/nepekoči

Obstajajo tud nepekoče sorte za tiste, ki pač ne marajo pikantne hrane. Ena takih je Jalapeno fooled you.

Se ti pa zna narest, da ti tud kaka druga normalna sorta kak let ne bo čist nč pekla, al pa bo pekla k hudič, nasledn let pa lih kontra. Spet je odvisn kje in kak seme boš dobu. Al je čisto al pa skurbano do amena. Pri takem znaš tud solzo spustit tolk žge.

A ma kdo kako njivo za rentat?

Ko enkrat prebereš/vidiš kolk različnih obstaja že sam Jalapenotov naprimer, hočeš met vse. In pol študiraš kje bi še kak konc zemlje najdu. Na konc maš pa okrog vrta še vsej 20-30 teglcov al pa še več. Čili je stvar, ki zasvoji, ko enkrat padeš not, si not.

 

dfarcnikRumeni, rdeči, oranžni, vijolčni, rjavi,. ..

Leave Your Comment